2007. október 29., hétfő

Avokádókrém (vegán)


Az avokádóval akkor találkoztam először életemben, amikor a "Testkontroll" c. könyvet kezdtem olvasgatni. Ez a '90-es évek elején volt, és akkoriban nálunk még nem nagyon lehetett kapni, ráadásul ha volt is, aranyárban mérték. A Testkontroll viszont amerikai könyvről lévén szó, gyakran adta meg a hozzávalók közt.
Szóval, hosszú évek óta készültem rá, hogy csinálok avokádókrémet.
Nemrégiben aztán rendeltem a biós bácsinktól (500 Ft volt 1 darab!), és megcsináltam az első avokádókrémem.:-)

Bevallom, sokkal rosszabbra számítottam, valójában egész jó lett:-), de tény, hogy igencsak eltér kishazánk ízvilágától. A férjem azt mondta, olyan az íze, mintha friss csipkebogyót enne.:-) A gyermek meg se kóstolta, mivel nem igazán tűr meg semmilyen krémet a kenyerén, már ha éppen eljut odáig, hogy kenyeret eszik! Merthogy a péksüteményeket se igazán csípi, a pogácsán kívül...

Summa-summarum, sztem finom lett, a házisütésű friss tönkölybagettemmel ettem.

Avokádókrém
Hozzávalók:
250 gr avokádó
1,5 ek. fehér balzsamecet
1,5 ek. fűszersó
1 ek. élesztőpehely
fehér bors

Az összes hozzávalót pürésítjük és fogyasztásig a krémet a hűtőbe tesszük.
Tipp: a balzsamecet elég sós, ezért a fűszersót és az ecetet csak kis adagokban, gyakran kóstolgatva adtam hozzá, mert a mi ízlésünknek pl. túl erős lett volna, ha az egészet belekeverem.

4 megjegyzés:

  1. Szia,
    én fokhagymával, citromlével és néha egy kis kaporral szoktam csinálni az avokádórkémet. Egy avokádóhoz két közepes fokhagymagerezdet - jó fokhagymás lesz - és egy kisebb citrom felét használom - közben sűrűn kóstolgatva, hogy mennyire savanyú. Próbáld ki egyszer így is, szerintem isteni!

    VálaszTörlés
  2. Évi!
    Érdekes párosítás a kapor az avokádóhoz, próbára érdemes!:-) Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  3. Szia :-)
    Én Mexikóban ettem igazi avocado krémet, és meglepődtem, hogy mennyire más, mint amit eddig próbáltam.
    Szóval ott úgy csinálják, hogy 1 avocadot és 1 közepes kockára vágott paradicsomot, 1 evőkanál apróra vágott fehér hagymát(olyasmi, mint a vörösh. csak édesebb...) villával durvára törnek (nem pépesre!), aztán sózzák, borsozzák, és egy negyed lime levét rányomják. Pici chilli-t raknak bele, (ez elhagyható) és kész.
    Azóta elhagytam a többi Avocado krém receptemet, és csakis ezt csinálom a család nagy örömére. Érdemes kipróbálni tortilla chips-el. Nyam :-)
    Gabi

    VálaszTörlés
  4. Gabi!
    Egyszer olvastam már valahol az avokádókrémet paradicsommal, de azt gondoltam, az nagyon elferdült verzió.:-) Ezek szerint az az autentikus! Kipróbálandó mindenképp!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...